Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ Η ΡΩΣΙΚΗ GAZPROM, ΕΓΙΝΕ ΞΑΝΑ Ο «power player» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ... ΔΕΠΑ...!!!

ΟΙ «ΤΡΟΚΛΟΠΟΔΙΕΣ» ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ, ΤΟ... «ΕΞΩΠΕΤΑΓΜΑ» ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ  και Ο ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΑΜΑΡΑ...!!!

Δεν έχουν περάσει παρά λίγα 24ωρα από τη στιγμή που βρέθηκε στην Αθήνα ο Αλεξέι Μίλερ. 
Πρόκειται για τον ισχυρό άνδρα της Gazprom –και στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν– ο οποίος είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά, και μεταξύ άλλων ενεργειακών θεμάτων επιβεβαίωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό το Ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και εν προκειμένω για την αγορά της ΔΕΠΑ.
Η συγκεκριμένη συνάντηση μοιάζει να ήταν κάτι περισσότερο από μία «εθιμοτυπική επαφή γνωριμίας», καθώς ο Αλεξέι Μίλερ παρέμεινε στην πρωτεύουσα για κάτι λιγότερο από τρεις ώρες, έχοντας προηγουμένως καταθέσει αίτημα για Πρωθυπουργική... ακρόαση (και εν συνεχεία συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη).
*******************
Τα «γιατί» της Ρωσικής πρεμούρας
*******************
Ποιος ήταν, λοιπόν, ο λόγος που ανάγκασε τον αντιπρόεδρο της Gazprom να πραγματοποιήσει το ταξίδι-αστραπή και τι είπε με τον Αντώνη Σαμαρά στη μόλις 40 λεπτών διά ζώσης συνάντησή του, στην οποία –κι αυτό έχει τη σημασία του– παρόντες ήταν μόνο οι δυο τους χωρίς καν την παρουσία μεταφραστή;
*******************
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Α+», ο Αλεξέι Μίλερ έθεσε επί τάπητος τους προβληματισμούς της Gazprom για τη διαδικασία πώλησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και ζήτησε να υπάρξει αντικειμενικότητα και διαφάνεια στον σχετικό διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των δύο εταιρειών, στις οποίες είναι μέτοχος το ελληνικό δημόσιο. 
*******************
Η απάντηση που έλαβε ο στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Αντώνη Σαμαρά δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το ότι ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει με απόλυτα αδιάβλητη διαδικασία και με βάση τους όρους και τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση. 
Τα δε κριτήρια, γνωστά: 
«Με τα λεφτά στο τραπέζι και ανοιχτές τις... κάμερες!».
*******************
Για το τι, όμως, είναι αυτό που φοβίζει την Gazprom και την αναγκάζει διά του αντιπροέδρου της να ζητά διαφάνεια, η εκ Ρωσίας εξήγηση ακούει στο όνομα ΤΑΙΠΕΔ.
Πληροφορίες αναφέρουν (και το επιβεβαιώνουν πηγές πέριξ του Μαξίμου) ότι στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου υπάρχει ένας όρος, βάσει του οποίου ο υποψήφιος επενδυτής υποχρεούται να καταθέσει εγγυητική επιστολή που ανέρχεται σε ποσοστό 20% επί του τιμήματος της προσφοράς. 
*******************
Το κλου της υπόθεσης είναι πως αν μέσα σε ένα χρόνο η Κομισιόν δεν εγκρίνει την εξαγορά ή τεθούν επί πλέον όροι, τότε η εγγυητική επιστολή καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου. 
*******************
Όπερ μεθερμηνευόμενο, αν η Gazprom για παράδειγμα πλειοδοτούσε στον διαγωνισμό για την απόκτηση της ΔΕΠΑ αλλά η συμφωνία τελικά δεν τελεσφορούσε, τότε οι Ρώσοι θα... έκλαιγαν περί τα 200 εκατ. ευρώ (με δεδομένο ότι η προσφορά τους αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ).
*******************
Οι παραπάνω προβληματισμοί είχαν τεθεί υπόψιν του Σίμου Κεδίκογλου, και κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Ρωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις αρχές Μαρτίου είχαν προκαλέσει δεύτερες σκέψεις στους επικεφαλής της Gazprom, που μέχρι τότε ήταν αμετακίνητοι στο θέμα συμμετοχής τους στον διαγωνισμό.
*******************
 Όπως πληροφορείται η «Α», όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άκουσε ευρισκόμενος στη Μόσχα τις αιτιάσεις των στελεχών της Gazprom, σχεδόν του έφυγε ο... καφές από τα χέρια! 
*******************
Και χωρίς να καθυστερήσει αποφάσισε να λύσει τον γρίφο: επικοινώνησε άμεσα με το Μαξίμου, ενημέρωσε τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και φυσικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και κλείστηκε το ραντεβού των Αθηνών.
*******************
Τα δεδομένα
*******************
Το τι ακριβώς θα συμβεί από 'δώ και πέρα δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί. 
*******************
Σε μια πρώτη ανάγνωση, ωστόσο, φαίνεται ότι η Gazprom δεν καταθέτει τα όπλα και με βάση τις πληροφορίες που λένε ότι ο όρος περί εγγυητικής επιστολής είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα που θα επανεξεταστεί, ο ρωσικός κολοσσός παραμένει ο «power player» στην κούρσα απόκτησης της ΔΕΠΑ.
*******************
Το θέμα, ωστόσο, είναι ποιος είχε θέσει τον όρο στην προκήρυξη του διαγωνισμού. 
Η απάντηση είναι: το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι υπεύθυνο για όλη τη διαδικασία της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Ποιος ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ;
*******************
 Μα ο «παραιτηθείς» κ. Αθανασόπουλος, που διώκεται για μία σειρά κακουργημάτων για τις συμβάσεις της ΔΕΗ με τη ΜΕΤΚΑ, η οποία ως γνωστόν ανήκει στον Όμιλο Μυτιληναίου.
*******************
Ποιος άλλος διεκδικεί και ήδη έχει προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού; 
Μα, η κοινοπραξία Μ&Μ GasCo που συμμετέχει ο Όμιλος Μυτιληναίου!
 *******************
Ερώτημα: 
*******************
Τι σχέση μπορεί να υπάρχει μεταξύ Αθανασόπουλου και Ομίλου Μυτιληναίου; 
*******************
Μα αυτό ακριβώς ψάχνουν οι Εισαγγελείς στην περίπτωση των φερόμενων ως «αμαρτωλών» συμβάσεων που έχει συνάψει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, με τις εταιρείες ΜΕΤΚΑ και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ.
                               ---------------------------------------
Ενδιαφέρουσα άποψη από την
  http://www.iapopsi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου