Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΤΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ - ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ…

...(έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού)...!!!

Γράφει ο Νίκος Σχοινάς
π. Γενικός Δ/ντής του ΛΑ.Ο.Σ

Μεταπολιτευτικά, οι Έλληνες ως ψηφοφόροι επέλεγαν κόμματα για να τους Κυβερνήσουν μέσα από εκβιαστικά διλήμματα, τα όποια οι ηγέτες των κομμάτων αυτών και ως υποψήφιοι Πρωθυπουργοί βάφτιζαν «οράματα».
Αξίζει να τα θυμηθούμε:
• Το 1974 ο Κων. Καραμανλής κυβέρνησε την χώρα με το δίλημμα κατά τον Μίκη Θεοδωράκη
«Καραμανλής ή τανκς» και επικουρικά τον εκδημοκρατισμό, την αποχουντοποίηση και την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΕ. Ήταν απλά συνθήματα, επίκαιρα, κατανοητά, ίσως και αναγκαία για την εποχή τους. Με αυτά κυβέρνησε μια επταετία.
• Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τις Εκλογές με την περίφημη «αλλαγή» (από την επάρατη δεξιά), που συμπληρώθηκε με τα συνθήματα: «το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση και ο λαός στην εξουσία», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» κλπ. Η αλλαγή άγγιξε τους ψηφοφόρους, στη συνέχεια μάλλον πρόδωσε τις προσδοκίες του. Έτσι έγραψε κι αυτός την επταετή ιστορία του.
• Το 1990 ο Κων. Μητσοτάκης με οριακή πλειοψηφία κέρδισε τις εκλογές με σύνθημα την
«κάθαρση», όπου συνέπραξε και το ΚΚΕ, εκείνο το αλησμόνητο 1989. Υπόθεση που δεν υποστήριξε σθεναρά, μάλλον δεν την πίστεψε ή μετάνιωσε στο δρόμο και η υπόθεση αυτή στράφηκε εναντίον του και πριν καλά-καλά λήξει η τετραετία έχασε τις εκλογές.
• Το 1994 ο Κων. Σημίτης κυβέρνησε την Ελλάδα με τον περίφημο «εκσυγχρονισμό» και την
είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Προσπάθησε πολύ να τα περάσει στον λαό και είναι αμφίβολο πόσο τα κατάφερε. Η ΟΝΕ τον δυσκόλεψε πάρα πολύ, γιατί οι Έλληνες δεν ήταν προετοιμασμένοι να δεχτούν αυτή την αλλαγή που τους βασανίζει ακόμα. Με αυτά, κυβέρνησε κι αυτός δυο 4ετίες.
• Το 2004 ο Κων. Καραμανλής, ο νεώτερος, ξεκίνησε την Πρωθυπουργική του θητεία
φιλόδοξα, έχοντας ως προμετωπίδα την «επανίδρυση» του Κράτους και την πάταξη της διαφθοράς. Την πρώτη δεν την κατάλαβε ούτε εκείνος, όπως φαίνεται, γιατί χρειάζονται αλλαγές στις υπηρεσίες, στο σύστημα, στα πρόσωπα, στην καθημερινότητα.

Ήθελε ρήξη και ανατροπή που δεν έγινε ποτέ, ούτε και θα γίνει με τέτοια νοοτροπία Την διαφθορά μάλλον την διευκόλυνε με το Βατοπέδι και τις άλλες υποθέσεις που έσπευσε να κλείσει τη Βουλή για να παραγραφούν. Μ΄ αυτά πορεύτηκε κι αυτός στη δεύτερη τετραετία. Δεν άντεξε και δραπέτευσε μπροστά στην οικονομική κρίση που ερχόταν.
• Το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου με το δήθεν ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε με το
σύνθημα «πρώτα ο πολίτης» και αξιοποιώντας την απραξία και την διαφθορά της ΝΔ και την δυσαρέσκεια των οπαδών της, κατάφεραν να νικήσουν με δέκα εκατοστιαίες μονάδες διαφορά.

Όμως πολύ σύντομα ξέχασε το προεκλογικό του σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», ενεπλάκη στην οικονομική κρίση και για να μπορέσει να κυβερνήσει προέβαλε τα σκληρά διλήμματα «μνημόνιο ή χρεοκοπία» και «δημοψήφισμα ή χρεοκοπία». Δεν άντεξε και τον έριξαν οι Βουλευτές του. Όλοι δε οι παραπάνω Πρωθυπουργοί εκβίαζαν τους Βουλευτές τους για κρίσιμα θέματα με την απόσπαση της ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπο τους μέσα στη Βουλή.
Σκληρότερο εκβιασμό όμως δέχονται και οι Ηγέτες της Κυβέρνησης συνεργασίας από την τρόικα-Ευρώπη «υπογραφή αλλιώς δεν παίρνετε 6η δόση». Αυτοί που εκβίαζαν, εκβιάζονται.
Με αυτά τα διλήμματα και τα κούφια οράματα «διαχειρίστηκαν» τους Έλληνες, καταχρέωσαν την Ελλάδα, εγκαθίδρυσαν τις πελατειακές σχέσεις μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων, ανέπτυξαν την διαφθορά και την διαπλοκή, ανέχτηκαν την φοροδιαφυγή, επιδότησαν τον καταναλωτισμό και την επίπλαστη ευμάρεια, κλπ, με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει σήμερα η Ελλάδα, να κινδυνεύει η Εθνική κυριαρχία και οι Έλληνες να χάσουν την αξιοπρέπεια τους, την υπερηφάνεια τους και το εισόδημα τους.

Και σήμερα οι πρώην Πρωθυπουργοί εμφανίζονται, όσοι επιζούν, με θράσος και χωρίς να ερυθριούν να προβάλλουν ως σωτήρες αυτής της χώρας να ιδρύουν επιδοτούμενα ιδρύματα ή να κάνουν αγάλματα στους αποδημήσαντες, για να μη τους ξεχάσουν οι Έλληνες ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου